Lopper og fluger Dvs.

 

Farmdrift.

Lopper og fluger Dvs.

-----------------------------------------------

Loppemidler:

Permaforte - god til akutte angreb af lopper.

Dimilin - ved pakning af redekasser

Pulvex - ved pakning af redekasser

Sebacil - skal ordineres af dyrelægen. ( Pas på med overdosering af Sebacil ved loppebekæmpelse )

( Ficam-D - skal ordineres af dyrelægen. - såfremt der ikke er andet, der virker.

Der skal føres optegnelser over brugen af Ficam-D. For at kunne købe det, kræver det en erklæring fra dyrlægen, hvor både dyrlægen og ejer skriver under på, at andre midler er prøvet, og at der er et akut behov )

---------------------------------

Flugesnore.

 

-----------------------------------------------------

Pas på med overdosering af Sebacil ved loppebekæmpelse

7. maj 2015

Mink Med Hvalpe

Der er flere steder rundt om i landet, hvor der nu er problemer med lopper. Det er meget vigtigt, at der bliver taget hånd om dette, når det bliver opdaget, da det ellers kan tage livet af mange hvalpe. 

Vi har fået tilbagemelding fra en avler, som har mistet mange hvalpe pga. overdosering med Sebacil ved loppebekæmpelse. Derfor understreges vigtigheden af at overholde dyrlægens anbefaling om dosering ved loppebekæmpelse med Sebacil. Er du i tvivl om dosering og behandling, så kontakt din dyrlæge eller konsulent.

Med venlig hilsen
Kopenhagen Rådgivning

----------------------------------------------------

Indskærpelse af regler for køb og brug af skadedyrsbekæmpelsesmidler

27. februar 2013

Der er desværre forsat problemer med brug af ulovlige skadedyrsbekæmpelsesmidler rundt om i landet. Særligt er der problemer med køb af midler fra et hollandsk firma. Nogle af midlerne derfra er ikke godkendt til brug i Danmark, lever ikke op til kravet om dansk indlægsseddel og er ikke belagt med dansk afgift. Ved køb og brug af midlerne risikerer man problemer med både SKAT og miljømyndighederne; i 2012 alene opkrævede SKAT afgifter hos pelsdyravlere for mere end 400.000 kr. i forbindelse med fund af ulovlige midler. Oven i dette beløb kom selve bødestraffen.

Dansk Pelsdyravlerforening understreger derfor atter på det kraftigste, at du aldrig skal købe bekæmpelsesmidler, som ikke har de nødvendige myndighedstilladelser. Ikke alene kan det have økonomiske konsekvenser for den enkelte, men erhvervet som helhed risikerer atter at få negativ omtale i pressen.

Såfremt du har ulovlige bekæmpelsesmidler eller medicin på farmen, opfordres du til at aflevere det på hhv. genbrugsstationen og apoteket.

Skulle ovenstående give anledning til spørgsmål står Driftfaglig Afdeling naturligvis altid til rådighed og kan kontaktes på nedenstående telefonnumre.

Martin Berthelsen: 4186 1333
Jens Groot: 3060 8060
Anne Mette Graumann: 4186 1334


Med venlig hilsen


Lars Skjoldegaard

------------------------------------------------------

Lopper og rengøring af farmen sikrer hvalpe

14. januar 2019

minkfarm

Det er også nu, bure, redekasser og haller skal gøres rene. Det kan være svært at nå hele vejen rundt, men sørg som minimum for, at alle hunner får en ren og friskpakket redekasse at føde i. Et loppeangreb i fødsels- og tidlig dieperiode kan koste mange hvalpe.

Har der været problemer med lopper sidste år, er det meget vigtigt, at der bliver gjort ordentligt rent, og at alt halm køres væk fra gården. Det vil også være et godt tiltag at få fat i en gasbrænder og brænde ind i alle sprækkerne, der måtte være i redekasserne, eller der hvor redekasserne er monteret.

En højtryksrenser vil ikke fjerne eventuelle æg/pupper i disse sprækker, men det vil en gasbrænder. Samtidig skal der, når redekasserne pakkes på ny, sørges for en effektiv loppeforebyggelse. Både med midler mod lopper og mod æg og larver. Behandl også gerne de dyr, der skal flyttes til nye redekasser, medens de stadig sidder i de gamle redekasser.

Husk i den forbindelse, at loppemidler som udgangspunkt kun er effektive i 1 måned, når de ligger i kassen.

------------------------------------------------

Lopper og rengøring af farmen

20. januar 2020

Mellem staldrækkerne

Det er nu at bure, redekasser og haller skal gøres rene og hvis det er svært at nå hele vejen rundt, så sørg som minimum for, at alle hunner får en ren og friskpakket redekasse at føde i. Et loppeangreb i fødsels- og tidlig dieperiode kan koste mange hvalpe.

Har der været problemer med lopper sidste år, er det meget vigtigt, at der bliver gjort grundigt rent, og at alt halm køres væk fra gården. Samtidig skal der, når redekasserne pakkes på ny, sørges for en effektiv loppeforebyggelse. Både med midler mod lopper og mod æg og larver. Behandl også gerne de dyr, der skal flyttes til nye redekasser, mens de stadig sidder i de gamle redekasser.

Husk i den forbindelse, at loppemidler som udgangspunkt kun er effektive i 1 måned, når de ligger i kassen.

-------------------------------------------------------

Loppebekæmpelse og gårdmanagement

26. november 2019

Mellem staldrækkerne

Har loppeplagen været stor i år, så er et godt råd at få gården ryddet for halm og gjort den grundig ren. Når minkene flyttes over i de nypakkede, rene kasser, behandles de i samme ombæring mod lopper. Så har du gjort, hvad der er muligt for at minimere risikoen for lopper til næste sæson.

En grundig rengøring vil også forbedre hygiejnen på gården og dermed nedsætte smittetrykket. Her tænkes især i forhold til Mink virus enteritis, der i år har været diagnosticeret på historisk mange minkgårde. En desinfektion af gården kan også være en god ide – hør din dyrlæge ad.

 

-----------------------------------------------------------

Flue- og loppebekæmpelse i sommervarmen

6. august 2019

Mellem staldrækkerne

Efter nogle varme sommerdage i de sidste par uge kommer der fluer. Sørg for, at de fluer, der klækkes, bliver bekæmpet med det samme.

De fluer, der klækkes, vil kunne nå at lægge æg til overvintring, og så kommer du til at bekæmpe fluer i stedet for at forebygge, når de første varme dage kommer i april/maj 2020. Så fortsæt indsatsen mod æg, larver og fluer. Det mest sikre middel til bekæmpelse er stadig at holde sandet under burene tørt og fri for gødningsrester samt at sprøjte med et larvebekæmpelsesmiddel (Neporex) og ophænge fluesnore med ædegifte (agita) eller klistersnore. Husk, at selvom man ikke synes, at problemet er så stort nu, skal man stadig være omhyggelig med sin fluebekæmpelse.

Det samme gør sig gældende med lopper. Læg indsatsen mod æg, larver og voksne kryb nu, så man ikke skal kæmpe forgæves igen til foråret. Loppen har en livscyklus på ca. 3 uger og det er vigtigt at bryde denne for at komme lopperne helt til livs. Pupper fra lopper kan overleve i meget lang tid – under de rigtige forhold i op til et år. Den bedste måde er derfor at bryde cyklussen, så lopperne aldrig får lagt æg – og hvis de gør, skal man få dem udryddet inden de bliver til pupper.

-------------------------------------------------------------

Lopper

25. maj 2016

minkfarm

En del avlere har store problemer med lopper,og synes ikke at de anvendte midler fungerer...

Skal man de voksne lopper til livs, kan man med fordel bruge Sebacil (obs – kan misfarve pelsen på de lyse typer). Dog skal man huske, at Sebacil kun tager de voksne lopper og der kan derfor stadig være æg/pupper tilbage i redekassen. Dermed kan man opleve efter kort tid, at redekassen pludselig er fuld af lopper igen. Det er derfor vigtigt, at i kombination med behandling mod de voksne lopper, at man også tænker på de æg som lopperne har lagt. Æggene bliver enten lagt i minkenes pels og falder ofte hurtigt af og lander i bunden af redekassen, eller loppen hopper af dyret og lægger sine æg i redematerialet. Her bliver æggene til larver og larverne kravler ind i revner og sprækker og venter på at forpuppe sig. Ved mink i redekassen som giver bevægelser og varme, vil pupperne hurtigt klække og der er igen lopper.

Loppen har en livscyklus på ca. 3 uger og det er vigtigt at bryde denne for at komme lopperne helt til livs. En måde at gøre dette, kunne være at tømme redekassen helt, skifte halm og tilføre Dimilin i bunden og slutte af med frisk halm. Hele behandlingen kan med fordel gentages efter ca. 3 uger.

Pupper fra lopper kan overleve i meget lang tid – under de rigtige forhold i op til et år. Derfor er det vigtigt at få tømt og rengjort alle redekasser, så de er klar til en ny sæson. Hvis man i et år har haft mange problemer med lopper, kan redekasserne rengøres ekstra grundigt. Her skal man huske at Dimilin ikke trænger igennem skallen på pupperne og man skal derfor finde en alternativ metode at komme pupperne til livs.

Den bedste måde er derfor at bryde cyklussen, så lopperne aldrig får lagt æg – og hvis de gør, skal man få dem udryddet inden de bliver til pupper.

Som alt andet medicin og bekæmpelsesmidler er det vigtigt at følge brugsanvisningen og ikke bruge andre doseringer end den anførte.

------------------------------------------------

Ficam-D mod lopper

13. juni 2017

Mink i kasse

Som omtalt tidligere er det nu muligt at anvende Ficam-D mod lopper, såfremt der ikke er andet, der virker.

Der skal føres optegnelser over brugen af Ficam-D. For at kunne købe det, kræver det en erklæring fra dyrlægen, hvor både dyrlægen og ejer skriver under på, at andre midler er prøvet, og at der er et akut behov

Link til fil med erklæring og behandlingsjournal.

----------------------------------------------------

Ficam D mod lopper

19. juni 2019

Mellem staldrækkerne

Ficam D mod lopper er netop igen blevet godkendt på dispensation til salg i 2019 med de samme betingelser som de sidste to år. Dette vil sige der skal føres optegnelser over brugen og for at købe det, kræves der en erklæring fra dyrlægen, hvor både dyrlægen og ejer skriver under på, at andet er prøvet og at der er et akut behov.

Inden længe bliver der flyttet rundt på dyrene på gården, og haller, der har stået tomme meget længe, bliver taget i brug. Det er vigtigt, at der laves en effektiv loppebekæmpelse/forebyggelse i de haller. Ligeledes skal man være sikker på, at vandingssystemet virker i disse haller, så tjek drikkeniplerne og få skyllet systemet igennem inden brug, så der er frisk vand til rådighed for dyrene.

En desinficering af vandsystemet inden ibrugtagning anbefales

-----------------------------------------------------

Bekæmpelse af lopper skal foregå systematisk

19. december 2016

Mink på arm

Enkelte avlere kan opleve frustration, hvis deres loppemidler ikke virker optimalt. Ofte skyldes det en mangelfuld dosering af loppemidlet, resistens mod midlet eller en mangelfuld bekæmpelsesplan.

- Vi oplever gennem samtaler med avlerne, at en del af loppeproblemerne på gårdene kan skyldes, at bekæmpelsesmidlerne ikke bliver benyttet systematisk nok, og doseringen måske heller ikke er helt korrekt. Det er vigtigt, at man får brudt loppens livscyklus, så man ikke står med mange lopper igen senere, siger Elna Mortensen, rådgiver hos Kopenhagen Rådgivning og tilføjer:

- Loppen har en livscyklus på ca. 3 uger, og larvepupper, som ligger i redekassen, kan overleve i op til et år. Puppen er meget modstandsdygtig overfor bekæmpelsesmidler og kulde, og derfor kan man på trods af behandling opleve, at der kommer lopper til foråret.

Der findes i dag tre produkter mod lopper - Loppex, Dimilin og Sebacil. Fælles for disse er, at deres succes afhænger af korrekt dosering og en bekæmpelsesplan, som afbryder loppens livscyklus inden de nyklækkede lopper når at lægge æg. Samtidig er det væsentligt at påpege, at loppernes resistens er en medvirkende årsag til de udfordringer, der eksisterer ved bekæmpelse af lopper. Kopenhagen Rådgivning fortæller, at der på mange minkgårde er påvist restens mod Loppex, og derfor vil avlere opleve, at produktet ikke længere er effektivt – veksling mellem andre loppemidler er derfor nødvendigt.

Forskning og nye produkter er vejen frem

Det er vigtigt at erkende, at loppen og dens pupper kan være meget sejlivede, hvorfor det altid er vigtigere at forebygge lopper fremfor at bekæmpe lopper. Men fordi lopper kan være så sejlivede er der fokus på udvikling af nye loppebekæmpelsesmidler, der er på trappen i 2017.

- Et nyt produkt, som vi håber på snart at blive godkendt, er et produkt, som hedder Ficam D. Produktet indeholder andre aktive stoffer, end dem vi kender, hvilket kan være en stor fordel, da lopperne ikke har dannet resistens mod de stoffer. Bayer arbejder på at få produktet godkendt snarest, men forventeligt bliver det først i 2017/2018. En dispensation til at bruge produktet arbejdes der dog på at komme primo 2017, siger Elna Mortensen.

Kopenhagen Rådgivning og Forskning har igennem 2016 også undersøgt en række loppemidler til husdyr og deres effekt på lopper, pupper og larver samt om der er en overordnet effekt på minken, hvalperesultat, pels, hud og om der forekommer diarre, opkast eller lignende. Disse undersøgelser er i gang og skal foretages under kontrollerede forhold i 2017.

Kopenhagen Rådgivning har netop lavet denne handlingsplan for bekæmpelse af lopper, æg og larver på minkgårde. Den indeholder kortfattede råd såsom veksling af bekæmpelsesmiddel for at undgå resistens hos lopper, samt udskift af halm i redekasserne, når dyrene flyttes etc.

Handlingsplanen kan hentes her. - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/lopper_emo._dec2016__002_.pdf

 

----------------------------------------------------------

Fodring og klargøring til fødsel

9. april 2013

Fodring
Har man fulgt anbefalingerne om at lave en kraftig fodring i implantationsperioden (fra den 23. marts), skal man nu være meget opmærksom på tævernes huld. Ved langt de fleste tæver har de befrugtede æg sat sig fast, så en mere lempelig fodring fra nu af ikke vil have indflydelse på antallet af implanterede æg. Ligeledes er der heller ikke grund til at have lyset tændt længere. Har det ikke haft effekt indtil nu, vil det heller ikke have det, hvis det er tændt en uge mere.

Klargøring til fødslerne
Det er tiden at begynde at gøre klar til fødslerne. Det er vigtigt, at alle tæver kommer til at føde i ”friske” redekasser, hvilket vil sige redekasser, der er rene, tørre og forsynet med frisk halm. Vi har været igennem en lang periode, hvor der har været frost, hvorfor mange tæver har vænnet sig til at tage foder med ind i redekassen. Ikke alle tæver har spist alt foderet, så der er rester tilbage i redekassen. Disse foderrester skal fjernes, inden tæven skal føde.

Udover dette, er det meget vigtigt, at tæven får noget materiale at arbejde med, så hun kan lave sin redebygningsadfærd. At tæven får mulighed for at lave en ordentlig rede har vist sig at være meget afgørende for, hvor stort hvalpetabet bliver de første dage efter fødsel. En ordentlig rede kan tæven kun lave, hvis det materiale, hun får at arbejde med, åbner mulighed for dette. Materialet må ikke være alt for fint (snittet halm må ikke være hakkelse), og det skal kunne hænge sammen, således at den byggede rede ikke ”falder sammen”. Langt, langt de fleste minktæver er utroligt gode mødre, hvis de får mulighed for det, – og det er avlerens ansvar!

Loppebekæmpelse
I forbindelse med klargøring til fødsel er loppebekæmpelse en meget vigtig faktor. Vi får på et tidspunkt en meget varm periode, og så vil en eventuel mangelfuld loppebekæmpelse blive ganske mærkbar. Til loppebekæmpelsen skal der anvendes præparater, som lopperne endnu ikke er blevet resistente overfor. Hvilke præparater, der skal anvendes, er derfor forskellige fra farm til farm. For at sikre sig mod resistens bør alle farmere skifte middel med jævne mellemrum (eventuelt hvert andet år), også selv om det brugte middel stadig virker.

Skal der flyttes parrede tæver indenfor farmen, kan dette påbegyndes den 8. april. Skal tæverne flyttes til anden farm, anbefales det at vente til den 12.-15. april 2013.

Med venlig hilsen
Kopenhagen Rådgivning

----------------------------------------------------------

Rederne - dine eller mine hvalpe?

30. april 2013

Nyhedsmail fra Kopenhagen Rådgivning, uge 18

Rederne – dine eller mine hvalpe?
En del avlere melder om slankere tæver end normalt og senere fødsler, – alt fra én dags forsinkelse og op til flere dage. Når hvalpene kommer, så lad tæven passe dem.  Lyt efter eventuelle problemer eller se efter hvalpe ude i buret fremfor at forstyrre tæven og kuldet i reden i tide og utide.

Fødslerne er på nuværende tidspunkt i fuld gang, og vi kan hjælpe tæven med arbejdet ved at sikre os, at hun har de bedste betingelser: Sørg for, at tæven hele tiden har tilstrækkeligt med halm, så hun kan bibeholde en god rede for at holde kuldet samlet. Der bliver lovet koldere nætter i denne uge, og holder det stik, skal der være rigeligt med halm til tævernes redebygning og opretholdelse.   Det er dog ikke alle tæver, hvor redebygningsadfærden falder dem helt naturligt. Vi ved, at redebygningsadfærden er arvelig, men vi ved også, at selvom en tæve laver en "åben rede", så er det ikke det samme som en dårlig rede. Tæven kan vurdere, at hun og hvalpene har den rette temperatur med den åbne rede. Derfor skal man, når man vurderer, om en rede er god eller dårlig, også huske at se på hvalpene. Er de store, trivelige og siger de "de rigtige lyde", har de det tilpas, behøves tæven ikke nødvendigvis blive markeret som en dårlig redebygger på kortet. Er tæven derimod en utilstrækkelig redebygger med små hvalpe, mistet hvalpe eller hvalpe, der tages fra hende, kan det være en idé ikke at bruge tæven eller kuldet i den fremtidige avlsbestand.

Noget, som tæven og hvalpene til gengæld skal have hjælp til, er at bekæmpe de lopper, der eventuelt har inviteret sig selv ind i den lune rede. Sker det ikke, kan de koste mange hvalpe, hvis angrebet er slemt. Så ses der lopper, bør naborederne også straks kontrolleres. Har reden været pakket med Dimilin og Pulvex fra starten af, så kan Permaforten være god til akutte angreb af lopper. Sebacil kan også anvendes, men dette skal ordineres af dyrelægen.

Fodring
Der er ikke mange ændringer omkring fodring fra sidste uges nyhedsmail: Stadig 5-7 timers tomgangstid anbefales på nuværende tidspunkt, og tæverne skal stadig være nysgerrige. Vandres der igennem hallen 2-4 timer før fodring, bør alle tæver komme op og kigge efter dig. Er dette ikke tilfældet, kan tæverne gøres mere aktive ved at give dem 80-100 gram foder i én til to dage. Dette skal selvfølgelig ikke give urolige hvalpe! Er dødeligheden i forbindelse med fødslerne for stor, kan samme procedure anbefales, samtidig med at dagens udfodring udsættes så meget som muligt. Tråden skal – alt efter tommestørrelse – være slikket ren for foder fra sidste fodring, før fodertildelingen øges. Kurve med udfodringen gennem maj var vedhæftet sidste uges nyhedsmail, og kan desuden hentes i FarmCockpittet, under fanebladet Avl → vejledninger.

Fluer og bekæmpelse – en umulighed eller almen fornuftig praksis?
Allerede på nuværende tidspunkt kan man på varme dage se fluer komme kravlende op fra jorden og sætte sig på solrige flader. Disse få fluer virker måske ikke som et stort problem, men få kan hurtigt blive til mange under de rigtige betingelser. Sørg derfor for at få samlet det gødning op, der ikke rammer gyllerenden samt få samlet det foder sammen, som ikke ligger på fodertråden. Halmen under burene skal fjernes én gang om måneden i sommerhalvåret, og renderne skal tømmes minimum én gang om ugen. Så er de fugtige steder med nærig til pupper og larver i hvert fald blevet reduceret.

Går man dog stadig og venter i spænding på, om der vil komme en synkroniseret klækning af fluer i maj (dvs. der kommer rigtig mange fluer på de første dage med varmt solskin), så kan si-metoden anvendes. Indhent 500 gram overfladesand fra under burene rundt om på farmen. Hæld sandet igennem f.eks. en køkkensi, og tæl da antallet af pupper, der ligger tilbage i sien. Op til ti pupper pr. 500 gram sand er okay, men tælles der over 30 pupper, vil farmen blive invaderet af fluer indenfor relativt kort tid, og en passende bekæmpelse skal påbegyndes straks.

Næste nyhedsmail udkommer tirsdag den 7. maj 2013.

Med venlig hilsen
Kopenhagen Rådgivning

-----------------------------------------------------

Loppebekæmpelse - en gang om måneden fra nu til og med november

3. september 2019

Mellem staldrækkerne

Det anbefales at fortsætte med at behandle mod de levende lopper 1 gang om måneden fra nu af, dvs. første gang her i september, igen i oktober og i november.

Så man minimerer risikoen for at lopperne formerer sig, forpupper sig og overvintrer. Det, man skal være opmærksom på nu, er, at vinterpelsen så småt begynder at vokse. Derfor anbefales det ikke at bruge Sebacil, da det kan farve pelsen. Hemexide i redekassen kan give uønskede klumper i pelsen. Find evt. et andet alternativ.

-----------------------------------------------------------

Vær på forkant med loppebekæmpelsen

11. juni 2019

Mellem staldrækkerne

Når man ser den første loppe, er man allerede et skridt bagud og bekæmpelsen skal sættes ind med det samme.

Det kan ikke siges ofte nok, hvor vigtigt det er at være systematisk med bekæmpelsen og bruge de korrekte doser. Samtidig er det ikke nok at bekæmpe de voksne lopper - man skal også bekæmpe æg og larver. Skift mellem midlerne, så man undgår udvikling af resistens.

Når dyrene flyttes, skal man sørge for, at der er rent halm i kasserne – også under rusen. Den gamle halm skal helt ud af gården. De nypakkede og rene kasser behandles forebyggende mod lopper og æg/larver. Der findes også lopper på jorden, men husk at disse lopper kommer fra redekasserne. Det hjælper derfor ikke kun at bekæmpe lopperne på jorden – det er i redekassen, at det virkelige problem er!

Der har været varme dage, og det betyder mange fluer. Også her gælder det om at være systematisk og bruge bekæmpelsesmidler både mod de voksne fluer og æg/larver. Samtidig er rengøring altafgørende! En lille klat gødning på størrelse med en romkugle kan blive til flere hundrede fluer!

Ring gerne til rådgivningen for at høre om mulighederne for bekæmpelsesmidler og strategier.

---------------------------------------------------------------

Fluger. 

Fluebekæmpelsesplan - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/fluer.pdf

-----------------------------------------------------

Det er tid til at få fluesnorene op

25. april 2019

Fodervogn

Vi har allerede oplevet helt sommerlige temperaturer her i april, og det betyder, at pupper som har overvintret i jorden, begynder at klække. Hvis man vil undgå en større flueplage senere, er det helt afgørende, at voksne fluer bekæmpes fra starten af sæsonen.

Fluerne kan fanges på snore med ædegift eller på limsnore, som er monteret i hallerne.  Lim/klistersnorene har den fordel, at fluerne klistrer fast på snoren i modsætning til snore med ædegift. Jo flere snore du sætter op, jo større virkning. Snorene skal fornyes jævnligt, inden de bliver fyldt op med fluer, uld, støv mv, som vil forringe deres effektivitet.

Limsnorene fungerer i modsætning til snore med ædegift, som indikator for, hvornår der for alvor begynder at være mange fluer, og dermed også hvornår du bør supplere bekæmpelsen med ædegifte, som smøres på de overflader, hvor fluerne gerne sætter sig. Det kan være solbeskinnede gavle eller stolper og fronten på redekasserne. Du kan evt. starte med limsnore og senere skifte til snore med ædegift, når du har konstateret, at fluerne har vist sig.

Hvis du samtidig sørger for at være godt med i forhold til den ugentlige fjernelse af gødning fra rendekanter og fjernelse af evt. gødningsklatter i halmen under burene, så har du et godt udgangspunkt for at kunne holde fluerne nede på et acceptabelt niveau gennem hele sæsonen.

---------------------------------------------------

Video: Fluehandlings- plan

25. april 2017

Fodervogn

Fluesæsonen er lige om hjørnet, så følg med, når konsulent Vibeke Contadsen tager på gårdbesøg i Nyborg.

 

---------------------------------------------------

Fluebekæmpelses-kampagne i Hjørring

29. september 2016

Fodervogn

Fluer i store mængder kan være en plage i sommermånederne. Og eftersom forebyggelse virker bedre end bekæmpelse, iværksætter Hjørring Kommune i de kommende måneder en kampagne hos kommunens lokale minkavlere.  

For selv om minkfluen – også kendt som Lille Stueflue – forsvinder i vintermånederne, så ligger næste års generation af fluer gemt i pupper i fx sandunderlaget på minkfarmene. Derfor er det vigtigt både at holde øje med mængden af fluepupper, og at bekæmpe dem inden de bliver til nye fluer.     

Effektiv bekæmpelse året rundt

Frem til november kan omkring 25 minkavlere forvente at få et besøg af kommunens miljømedarbejdere. Besøget vil fokusere på minkfluer, og hvordan man som minkavler effektivt kan bekæmpe dem hele året.

Dialog er et effektivt middel – også mod fluer. Hjørring Kommunes miljømedarbejdere besøgte sidste år i samarbejde med Kopenhagen Fur et par minkfarme, hvor de fik en snak om fluebekæmpelse, og for nylig deltog kommunen på et arrangement i Vestvendsyssel Pelsdyravlerforening, hvor miljømedarbejderne fortalte om minkfluekampagnen.   

Konkrete råd

I begge tilfælde er kommunens strategi med dialog og forebyggelse som våben mod minkfluer faldet i god jord hos avlerne, som får konkrete tips og tricks til, hvordan de hurtigere og nemmere kan spotte flueproblemer i opløbet – og bekæmpe dem, inden det bliver til et egentligt problem.   

- I kommunen synes vi, at vi bruger kræfterne bedre på at forebygge problemerne sammen med avlerne i stedet for at komme med en løftet pegefinger, når skaden er sket. Og vi oplever, at minkavlerne er helt enige i den strategi, siger miljømedarbejder Bente Kjærsgård Henriksen.

--------------------------------------------------

Fluer og lugte fra minkfarme

24. juni 2013

Dagbladet Politiken bragte søndag en historie om fluer og lugtgener fra minkfarme.

En nystartet forening for naboer til minkfarme føler sig generet af fluer og lugt. Foreningen ønsker, at afstandskravene fra minkfarme til beboelse skal ændres, så der bliver længere afstand.

Enhedslistens Per Clausen har kaldt miljøministeren i samråd om sagen. Fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr siger til Politiken, at hun er opmærksom på, at naboer kan være generet, men hun ønsker, at få et overblik over problemets omfang, før hun vil skride til handling.

På et møde i denne uge i Miljøstyrelsen skal fluer og lugtgener diskuteres igennem med deltager af naboer, eksperter og Dansk Pelsdyravlerforening.

Den bedste og mest effektive fluebekæmpelse opnås ved rettidig omhu. I april 2012 blev der bragt en artikel om fluebekæmpelse i Dansk Pelsdyravl. Klik her at for at se artiklen.

Du kan læse Politikens artikel om fluer og minkfarme her.

--------------------------------------------------

 

---------------------------------------------------

---------------------------------------------------