Huld-styring

 

 

Farmdrift.

Huld-styring.

---------------------------------------------------

Huld 1 - ?

Huld 2 - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huld_2.pdf

Huld 3 - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huld_3.pdf

Huld 4 - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huld_4.pdf

Huld 5 - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huld_5.pdf

---------------------------------------------------

https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huldvurdering_og_adf_rd.pdf

https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huldstyring_jan_2020_jc.pdf

----------------------------------------------------

VINTER

Vejledning vedrørende huld, fodring og pasning, fra pelsning til fødsel (2017-2018) - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huldstyring_2017_dk.pdf

 Vinterperioden - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/vinterperioden.pdf

Huldvurdering - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huldvurdering_og_adf_rd.pdf

 

HULDSTYRING, VÆGTUDVIKLING OG FODRING AF AVLSDYR NOVEMBER 2019 TIL FØDSEL 2020 - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huldstyring_jan_2020_jc.pdf



Huldfordelingsskema - Kontrol af huldstyring - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huldskema_nov_17.pdf
 

Etablering af vejehold Vinter 2019-2020 - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/etablering_af_vejehold_og_vejledende_kurver_vinter_2019-20.pdf

Vejeskema Vinter 2019-2020 - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/vejeskema_vinter_19-20_(1).docx

Vejekort Vinter 2019-2020 - HANNER - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/vejekort_vinter_2019-2020_-_hanner.pdf

Vejekort Vinter 2019-2020 - HUNNER - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/vejekort_vinter_2019-2020_-_hunner.pdf

Ny vejledning til huldstyring

5. januar 2018

Kopenhagen Rådgivning har lavet en ny vejledning, der kan anvendes i  forbindelse med huldstyring fra nu og til fødsel.

Vejledningen er udarbejdet ud fra udvalgte vejetal fra 2016 og 2017, som er registreret via Online Farmpanelet hos Kopenhagen Furs Rådgivning. Den anbefalede vægtændringskurve tager udgangspunkt i de vejehold, hvor typens avlsresultat ligger mindst 0,4 hvalp pr. parret avlshun over det danske gennemsnit i den givne type. Goldprocenterne hos hanner og hunner er ligeledes noget lavere end landsgennemsnittet.

Vejledningen understøttes af tidligere undersøgelser, hvor huldet blev undersøgt for hhv. hunner (2006, 2007) og hanner (2012). Disse undersøgelser er grundlaget for huldanbefalingerne og ”Anbefaling vedrørende fodring, huldstyring og management fra pelsning 2017 til fødsel 2018”.

HUSK: Vejninger og vejehold er redskaber, der sammen med huldvurderingen hjælper til at styre minkenes udvikling fra november til fødsel for at opnå godt avlsresultat, nemme fødsler og en god diegivning.

Vejledningen er også udsendt til dyrlægerne, så de er opdateret med den seneste viden.

Se vejledningen her

---------------------------------------------------------------------------

Huldstyring er muligt nu

10. december 2019

huld 2 testikler

Minkene går nu 1 og 1 i burene, hvilket gør det muligt at huldstyre dem. Hannernes slankning er vigtig for at få testiklerne ud af kropsfedtet og for optimal reproduktion er det selvfølgelig også vigtigt, at de har to testikler. Man kan med fordel tjekke testikler her i december, der skal være to ens testikler. Mangler der en testikel, så fravælges han, og det samme bør du gøre, hvis han har en lille og en normal testikel - såfremt du ellers har hanner nok.

Målet er slanke hanner i januar, men superslanke (meget tynde/magre) hanner er ingen fordel, så husk at kigge på dyrene og juster foderrationen efter deres huld. Men pas på – skindet kan bedrage. Det kan være rigtigt svært at se, om de store hanner taber sig. Der vil være noget løst skind, når kropsfedtet gradvist forsvinder, og det kan se ud som om, dyrene stadig er fede. Hvis du er i tvivl, om det er fedt eller løst skind, så tag hannen ud og tjek, om testiklerne er fri af kropsfedt. Er de det, kan du tage det roligt, så mangler du kun den sidste trimning, og du kan koncentrere dig om at få dine dyr gjort ensartede i huld. Jo mere ensartede de er, desto lettere er det at fodre. Er du i tvivl, så bed din dyrlæge eller konsulent om hjælp til at få stillet skarpt på huldvurderingen.

Hunnerne skal også slankes fra nu af, men der har vi lidt længere tid. Planlæg efter at hunnerne er i huld 2 sidst i januar. Huld 2 er en slank – men ikke mager – mink.

Du kan se og downloade billeder af huld 2 lige her.

 

Læs også:

Video: Sådan indtaster du vejetal i FurApps

------------------------------------------------------------------------------

Minkens huld lige nu

7. januar 2020

huld 263

Hannerne burde nu have en tydelig hulning (”lynlås”) mellem bagbenene og lidt op ad bugen, når de står oprejst, og er typisk i det, vi kalder huld 2. Der må stadig gerne være en smule fedt eller løst skind på hofterne, bare lynlåsen er der mellem bagbenene og lidt op ad bugen. Begge testikler burde være ude af kroppen og fri af fedt da den sæd, der skal bruges i starten af marts, er i fuld gang med at blive produceret. Er der enkelte hanner, der er for fede eller ikke har begge sten fremme på nuværende tidspunkt, bør de mærkes op og kun bruges som reserver eller kun til første parring.

Hunnerne ligger nu pænt i huld 3 – få dem stille og roligt ned i huld 2, som de gerne skulle nå i slutningen af januar. Nogle avlere mærker de hunner op, der taber sig langsomst og placerer dem samlet efter parringerne. Det er typisk de hunner, som har risiko for hurtigt at tage på igen, når de senere på foråret får en del mere foder. Når disse hunner sidder samlet, kan det være lettere at undgå at de bliver for fede op mod fødslerne.

Det gælder nu om hele tiden at finde de dyr, der ikke skal slankes mere. Mærk dem op og giv dem tilstrækkeligt med foder til, at de ikke længere taber sig. En sluse foran redekassehullet og en tot halm i kassen kan være gavnligt hos de hunner, der først kommer ned i det ønskede huld.

Vi anbefaler at huldvurdere 1 til 2 gange om ugen. Skulle det blive koldt, så sørg for at de dyr, der har behov for ekstra foder, også har tilgang til ekstra foder i den kolde periode. Man kan f.eks. fodre flere gange om dagen, så dyrene æder foderet, før det fryser. Til støtte for huldvurdering af de enkelte dyr kan man have sine vejehold. Dyrenes huld giver et øjebliksbillede af, hvor de er lige nu. Et vejehold fortæller derudover, hvor dyrene er på vej hen på den mængde foder, de tildeles.

Som supplement til huldvurderingen, kan vi henvise til Rådgivningens vægtudviklingskurver fra november til fødsel. Kurverne viser vægtudviklingsforløbet hos en gruppe avlere med et højt avlsresultat og en lav goldprocent. Vægtudviklingskurverne finder du i Farmcockpittet, faneblad Avl, menupunkt vejledninger (klik her for at åbne dokumentet). 

----------------------------------------------------------------

Huldstyring i uge 3

14. januar 2019

Fodervogn

Vi skriver nu uge 3. Hanner er i huld 2, dvs. en tydelig hulning fra testikler og op til brystet, når hannen står oprejst på bagbenene.

Er der stadig hanner, hvor testiklerne endnu ikke er tydeligt ude og fri af fedt, markeres disse og bruges ikke eller kun til første parring.

Hunner er på vej ned i huld 2, hvor de gerne skulle være sidst i januar. Dyrene er ikke på noget tidspunkt magre, men de er slanke. Mange undersøgelser af effekten af huld på reproduktionen har vist, at slanke dyr på de givne tidspunkter er grundlæggende for mange levendefødte hvalpe og en lav goldprocent.

Når dyrene er slanke, kan de på få dage tabe sig yderligere og blive magre. Forsøg at undgå dette ved at huldvurdere alle dyr grundigt 2 gange om ugen og juster fodermængden. Det er svært helt at undgå, at enkelte dyr bliver for tynde. Disse dyr gives dobbelt portion eller mere, indtil de ikke længere er for tynde.

Skal der testes for plasmacytose her i januar, er det en oplagt chance for også at mærke huld, når man alligevel har dyret i handsken. Dette er mest for evt. at justere på den opfattelse, man får ved kun at se på dyret.

 

---------------------------------------------------------------

Huldstyring af alle mink

2. januar 2019

Huldstyring af alle mink

Så er 2019 i gang, og vi skriver i dag den 2. januar, dvs. at hannerne er i fuld gang med at producere og modne den sæd, vi rigtigt gerne vil gøre brug af til marts.

For at sikre at der er flest mulige sædceller i bedst mulig form, så skal testiklerne være fri for fedt og skind nu. Med andre ord: Hannerne er i huld 2 nu.

huld 2 - 1

Hvis der ikke ligger to fine, ensartede sten i pungen nu, eller hvis hannen stadig er for fed, markeres han. Han skal ikke bruges i omparringerne – og skal helst gerne bare sidde som reserve igennem marts.

 Hunnerne skal være i huld 3 nu – og holdes der de næste par uger. For at gøre fodringen nemmere senere hen, kan de hunner, der slankes langsomst, markeres. Disse hunner placeres samlet efter parringerne, da det typisk også er disse hunner, der øger deres vægt ved blot at høre fodermaskinen. Når disse hunner sidder samlet, er risikoen for opfedning frem mod fødsel mindre, da denne gruppe typisk har et lavere foderforbrug end resten af farmens hunner.

huld 2 - 2

Arbejdet med huldstyring nu består i løbende at finde de dyr, der ikke skal slankes mere. Giv dem en markering og tilpas en øget foderportion til dem. Samtidig kan en tot halm i reden og en sluse foran redekasselåget også hjælpe specielt de hunner, som ikke skal tabe sig mere. Denne kontrol af huldet kræver en huldvurdering af alle mink minimum én gang om ugen. Sker der ændringer i vejr og vind, anbefales det at tage en ekstra tur rundt på farmen i løbet af ugen.

------------------------------------------------------------------

Huldstyring lige nu

13. november 2018

Mink i kasse

Efterhånden som pelsningen skrider frem, bliver der flere og flere haller, hvor der kun er avlsdyr tilbage. Når der er en række, hvor der kun er avlsdyr tilbage, skal dyrene skilles ad, så de går enkeltvis, hvorefter huldstyringen kan påbegyndes. Jo tidligere huldstyringen påbegyndes, desto nemmere bliver den, og det er intet problem at finsortere sine dyr, selvom huldstyringen er påbegyndt. Igen i år er der mulighed for at få en rådgiver ud til huldvurderingsbesøg, men få det bestilt i god tid, så en optimal kørsel kan planlægges.

---------------------------------------------------------

Huldstyring, vægtudvikling og fodring af avlsdyr november 2018 til fødsel 2019

6. februar 2019

Mink i kasse

Viden fra forskningen, farmundersøgelser og praksis samt lovgivningen ligger til grund for følgende anbefalinger. 

Dyrenes huld og adfærd er det egentlige grundlag for styring af fodertildeling og øvrigt management frem mod et godt avlsresultat 2019, derfor: Vurdér alle minks huld og adfærd 1-2 gange om ugen, styr efter det og opnå det bedst mulige avlsresultat.

Via dette link kan I se Minkens Årshjul, hvor I kan tilgå fagtekster, som relaterer til hele produktionsåret på gården.

 

Huldstyring, vægtudvikling og fodring af avlsdyr november 2018 til fødsel 2019

Derinde kan I blandt andet finde denne vejledning, som guider jer igennem huld-, vægt- og udvikling af avlsdyr fra november til fødselsperiode.

Klik her for at læse vejledningen.

------------------------------------------------------

Fodring og huldstyring

26. november 2019

Mink og foder 260

Huldstyring handler om at få dyrene gradvist i den kondition, hvor de reproducerer sig bedst. Placer avlsdyr enkeltvist og gerne efter størrelse - så bliver huldstyringen lettere gennem vinteren.

Sænk foderrationen gradvist over 2-4 dage for at mindske risikoen for udvikling af fedtlever. Følg vejrudsigten dagligt, så temperaturudsving ikke kommer som en overraskelse. 

Vi anbefaler at have hanner i huld 3 til jul. Dermed sikrer man, at testiklerne på dette tidspunkt kommer fri af kropsfedtet. I starten af vinterperioden ses der ikke altid en effekt på huldet, selvom minkene er kommet på vinterration. Dette er nok en medvirkende årsag til, at et øget antal avlere har set værdien af systematiske vejninger i løbet af vinteren

-------------------------------------------------------

Det rette huld i januar

12. december 2018

huld hanner 305

Minkene går nu 1 og 1 i burene, det gør det muligt at huldstyre dem. Minkene er på dette tidspunkt overvægtige, og det er vigtigt at få dem i rette huld for at få det bedst mulige hvalperesultatet.

Hannerne skal være i huld 2 i begyndelsen af januar. Hannernes slankning er vigtig for at få testiklerne ud af kropsfedtet. Ligger testiklerne begravet i fedt og skind, er temperaturen for høj til en optimal sædproduktion, derfor vil det påvirke hvalperesultatet negativt at have for fede hanner. For optimal reproduktion fra hannernes side er det selvfølgelig også vigtigt, at de har to testikler. Man kan med fordel tjekke testikler her i december, der skal være to ens testikler hos hannerne. Mangler der en testikel fravælges han, har han en lille og en normal testikel fravælges han, hvis der ellers er hanner nok.

Vær opmærksom på, at målet er slanke hanner (huld 2) i januar, superslanke (meget tynde/magre) hanner er ingen fordel, så husk at kigge på dyrene og juster foderrationen efter deres huld.

 

Hannernes huld - kig nøje efter

Hannerne er store, og når de slankes får de en del ’overskuds’ skind, der kan få dem til at se tykke ud, uden at være det, så kig nøje efter, når der huldvurderes hos hannerne. Er du i tvivl, så spørg din dyrlæge eller konsulent om hjælp til at få stillet skarpt på huldvurderingen. Især blandt hannerne er der stor forskel på, hvilken fodermængde de slanker sig på; det ved vi fra de avlere, der kører individuel fodring, der sladrer on det enorme udsving, der kan være i foderet til hannerne.

Hunnerne skal også slankes fra nu af, men der har vi lidt længere tid, før vi behøver at have dem nede i huld 2 (slutningen af januar), så derfor er fokus mest på hannerne her til at starte med.

 

Undgå fedtlever

Man slanker minkene ved at reducere foderrationen, men gør det stille og roligt for ikke at risikere fedtlever hos minkene, drastiske ændringer i fodermængden er altid forbundet med risiko for fedtlever.

Som nævnt i tidligere nyhedsmail er redskabet til en optimal huldstyring, at gennemgå dyrene mht. huld og vejehold. Vejeholdene sladrer om mindre ændringer, end det øjet registrerer, så man vil typisk blive opmærksom på for drastiske vægttab, ingen vægttab, eller vægtøgning hurtigere, når man har vejehold, end når man udelukkende foretager huldvurderinger.

 

Kun en tommelfingerregel

Det er bl.a. også en stor hjælp i den her periode, hvor temperaturen kan svinge meget, og hvor man giver ekstra foder, når der bliver koldt. Her vil vejeholdene sladre, hvis man måske udfodrer for meget ekstra pga. kulden, hvilket vi har set eksempler på tidligere. Det betyder ikke, at man ikke skal give ekstra foder, når det bliver koldt, men tommelfingerreglen med +4 g pr grad temperaturen falder er en TOMMELFINGERREGEL og gælder ikke hos alle, andre faktorer som f.eks. type, minkenes aktivitet, farmens beliggenhed (åben og koldt eller i læ og lunt), lukkede haller versus åbne haller osv. har også betydning for, hvor meget ekstra foder der skal gives, når der bliver koldt.

Ovenstående er eksempler på, at en kombination af huldvurdering og vejehold er fordelagtig for at en optimal huldstyring; og dermed det bedste udgangspunkt for næste års produktion.

 

På nedenstående links finder du billeder og vejledninger, som kan hjælpe dig i din huldvurdering.

Se billeder af huld 2 her

Se billeder af huld 3 her

Læs vejledning vedr. vægtudvikling her og etablering af vejehold her

Se vejekort hanner

Se vejekort hunner

-------------------------------------------------------

Huldstyring, vægtudvikling og fodring af avlsdyr november 2018 til fødsel 2019

6. februar 2019

Mink i kasse

Viden fra forskningen, farmundersøgelser og praksis samt lovgivningen ligger til grund for følgende anbefalinger. 

Dyrenes huld og adfærd er det egentlige grundlag for styring af fodertildeling og øvrigt management frem mod et godt avlsresultat 2019, derfor: Vurdér alle minks huld og adfærd 1-2 gange om ugen, styr efter det og opnå det bedst mulige avlsresultat.

Via dette link kan I se Minkens Årshjul, hvor I kan tilgå fagtekster, som relaterer til hele produktionsåret på gården.

 

Huldstyring, vægtudvikling og fodring af avlsdyr november 2018 til fødsel 2019

Derinde kan I blandt andet finde denne vejledning, som guider jer igennem huld-, vægt- og udvikling af avlsdyr fra november til fødselsperiode.

Klik her for at læse vejledningen.

https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/huldstyring__v_gtudvikling_og_fodring_af_avlsdyr_november_2018_til_f_dsel_2019.pdf

 

--------------------------------------------------------

Huldet netop nu – nogle er bagefter

30. januar 2019

to mink

Hannerne har nu en tydelig hulning (”lynlås”) mellem bagbenene og lidt op ad bugen, når de står oprejst, og er typisk i det, vi kalder huld 2. Det gør ikke noget, hvis der stadig er en smule fedt eller løst skind på hofterne, bare lynlåsen er der mellem bagbenene og lidt op ad bugen. Begge testikler er ude af kroppen og fri af fedt. Den sæd, der skal bruges i starten af marts er i fuld gang med at blive produceret. Produktionen tager 6-8 uger, hvorefter sæden lægges på lager i bitestiklerne – klar til at blive brugt efter hensigten. Er der enkelte hanner, der er for fede eller ikke har begge sten/pungen synligt fremme på nuværende tidspunkt, bør de mærkes op og kun bruges som reserver eller kun til første parring.

Hunnerne bør nu være i huld 2, måske med en mindre gruppe der stadig er i huld 3. Den relativ varme december og første halvdel af januar har sikkert været medvirkende til, at nogle er kommet bagefter med slankningen.  Nogle avlere mærker de hunner op, der taber sig langsomst og placerer dem samlet efter parringerne. Det er typisk de hunner, som har risiko for hurtigt at tage på igen, når de senere på foråret får en del mere foder. Når disse hunner sidder samlet, kan det være lettere at undgå at de bliver for fede op mod fødslerne.

-------------------------------------------------------------

Huldstyring i uge 3

14. januar 2019

Fodervogn

Vi skriver nu uge 3. Hanner er i huld 2, dvs. en tydelig hulning fra testikler og op til brystet, når hannen står oprejst på bagbenene.

Er der stadig hanner, hvor testiklerne endnu ikke er tydeligt ude og fri af fedt, markeres disse og bruges ikke eller kun til første parring.

Hunner er på vej ned i huld 2, hvor de gerne skulle være sidst i januar. Dyrene er ikke på noget tidspunkt magre, men de er slanke. Mange undersøgelser af effekten af huld på reproduktionen har vist, at slanke dyr på de givne tidspunkter er grundlæggende for mange levendefødte hvalpe og en lav goldprocent.

Når dyrene er slanke, kan de på få dage tabe sig yderligere og blive magre. Forsøg at undgå dette ved at huldvurdere alle dyr grundigt 2 gange om ugen og juster fodermængden. Det er svært helt at undgå, at enkelte dyr bliver for tynde. Disse dyr gives dobbelt portion eller mere, indtil de ikke længere er for tynde.

Skal der testes for plasmacytose her i januar, er det en oplagt chance for også at mærke huld, når man alligevel har dyret i handsken. Dette er mest for evt. at justere på den opfattelse, man får ved kun at se på dyret.

----------------------------------------------------------------

Huldstyring af alle mink

2. januar 2019

Huldstyring af alle mink

Så er 2019 i gang, og vi skriver i dag den 2. januar, dvs. at hannerne er i fuld gang med at producere og modne den sæd, vi rigtigt gerne vil gøre brug af til marts.

For at sikre at der er flest mulige sædceller i bedst mulig form, så skal testiklerne være fri for fedt og skind nu. Med andre ord: Hannerne er i huld 2 nu.

huld 2 - 1

Hvis der ikke ligger to fine, ensartede sten i pungen nu, eller hvis hannen stadig er for fed, markeres han. Han skal ikke bruges i omparringerne – og skal helst gerne bare sidde som reserve igennem marts.

 Hunnerne skal være i huld 3 nu – og holdes der de næste par uger. For at gøre fodringen nemmere senere hen, kan de hunner, der slankes langsomst, markeres. Disse hunner placeres samlet efter parringerne, da det typisk også er disse hunner, der øger deres vægt ved blot at høre fodermaskinen. Når disse hunner sidder samlet, er risikoen for opfedning frem mod fødsel mindre, da denne gruppe typisk har et lavere foderforbrug end resten af farmens hunner.

huld 2 - 2

Arbejdet med huldstyring nu består i løbende at finde de dyr, der ikke skal slankes mere. Giv dem en markering og tilpas en øget foderportion til dem. Samtidig kan en tot halm i reden og en sluse foran redekasselåget også hjælpe specielt de hunner, som ikke skal tabe sig mere. Denne kontrol af huldet kræver en huldvurdering af alle mink minimum én gang om ugen. Sker der ændringer i vejr og vind, anbefales det at tage en ekstra tur rundt på farmen i løbet af ugen.

-------------------------------------------------------------------

Det rette huld i januar

12. december 2018

huld hanner 305

Minkene går nu 1 og 1 i burene, det gør det muligt at huldstyre dem. Minkene er på dette tidspunkt overvægtige, og det er vigtigt at få dem i rette huld for at få det bedst mulige hvalperesultatet.

Hannerne skal være i huld 2 i begyndelsen af januar. Hannernes slankning er vigtig for at få testiklerne ud af kropsfedtet. Ligger testiklerne begravet i fedt og skind, er temperaturen for høj til en optimal sædproduktion, derfor vil det påvirke hvalperesultatet negativt at have for fede hanner. For optimal reproduktion fra hannernes side er det selvfølgelig også vigtigt, at de har to testikler. Man kan med fordel tjekke testikler her i december, der skal være to ens testikler hos hannerne. Mangler der en testikel fravælges han, har han en lille og en normal testikel fravælges han, hvis der ellers er hanner nok.

Vær opmærksom på, at målet er slanke hanner (huld 2) i januar, superslanke (meget tynde/magre) hanner er ingen fordel, så husk at kigge på dyrene og juster foderrationen efter deres huld.

 

Hannernes huld - kig nøje efter

Hannerne er store, og når de slankes får de en del ’overskuds’ skind, der kan få dem til at se tykke ud, uden at være det, så kig nøje efter, når der huldvurderes hos hannerne. Er du i tvivl, så spørg din dyrlæge eller konsulent om hjælp til at få stillet skarpt på huldvurderingen. Især blandt hannerne er der stor forskel på, hvilken fodermængde de slanker sig på; det ved vi fra de avlere, der kører individuel fodring, der sladrer on det enorme udsving, der kan være i foderet til hannerne.

Hunnerne skal også slankes fra nu af, men der har vi lidt længere tid, før vi behøver at have dem nede i huld 2 (slutningen af januar), så derfor er fokus mest på hannerne her til at starte med.

 

Undgå fedtlever

Man slanker minkene ved at reducere foderrationen, men gør det stille og roligt for ikke at risikere fedtlever hos minkene, drastiske ændringer i fodermængden er altid forbundet med risiko for fedtlever.

Som nævnt i tidligere nyhedsmail er redskabet til en optimal huldstyring, at gennemgå dyrene mht. huld og vejehold. Vejeholdene sladrer om mindre ændringer, end det øjet registrerer, så man vil typisk blive opmærksom på for drastiske vægttab, ingen vægttab, eller vægtøgning hurtigere, når man har vejehold, end når man udelukkende foretager huldvurderinger.

 

Kun en tommelfingerregel

Det er bl.a. også en stor hjælp i den her periode, hvor temperaturen kan svinge meget, og hvor man giver ekstra foder, når der bliver koldt. Her vil vejeholdene sladre, hvis man måske udfodrer for meget ekstra pga. kulden, hvilket vi har set eksempler på tidligere. Det betyder ikke, at man ikke skal give ekstra foder, når det bliver koldt, men tommelfingerreglen med +4 g pr grad temperaturen falder er en TOMMELFINGERREGEL og gælder ikke hos alle, andre faktorer som f.eks. type, minkenes aktivitet, farmens beliggenhed (åben og koldt eller i læ og lunt), lukkede haller versus åbne haller osv. har også betydning for, hvor meget ekstra foder der skal gives, når der bliver koldt.

Ovenstående er eksempler på, at en kombination af huldvurdering og vejehold er fordelagtig for at en optimal huldstyring; og dermed det bedste udgangspunkt for næste års produktion.

 

På nedenstående links finder du billeder og vejledninger, som kan hjælpe dig i din huldvurdering.

Se billeder af huld 2 her

Se billeder af huld 3 her

Læs vejledning vedr. vægtudvikling her og etablering af vejehold her

Se vejekort hanner

Se vejekort hunner

---------------------------------------------------------------------

Huldstyring lige nu

13. november 2018

Mink i kasse

Efterhånden som pelsningen skrider frem, bliver der flere og flere haller, hvor der kun er avlsdyr tilbage. Når der er en række, hvor der kun er avlsdyr tilbage, skal dyrene skilles ad, så de går enkeltvis, hvorefter huldstyringen kan påbegyndes. Jo tidligere huldstyringen påbegyndes, desto nemmere bliver den, og det er intet problem at finsortere sine dyr, selvom huldstyringen er påbegyndt. Igen i år er der mulighed for at få en rådgiver ud til huldvurderingsbesøg, men få det bestilt i god tid, så en optimal kørsel kan planlægges.

---------------------------------------------------------------

Ny vejledning til huldstyring

5. januar 2018

Kopenhagen Rådgivning har lavet en ny vejledning, der kan anvendes i  forbindelse med huldstyring fra nu og til fødsel.

Vejledningen er udarbejdet ud fra udvalgte vejetal fra 2016 og 2017, som er registreret via Online Farmpanelet hos Kopenhagen Furs Rådgivning. Den anbefalede vægtændringskurve tager udgangspunkt i de vejehold, hvor typens avlsresultat ligger mindst 0,4 hvalp pr. parret avlshun over det danske gennemsnit i den givne type. Goldprocenterne hos hanner og hunner er ligeledes noget lavere end landsgennemsnittet.

Vejledningen understøttes af tidligere undersøgelser, hvor huldet blev undersøgt for hhv. hunner (2006, 2007) og hanner (2012). Disse undersøgelser er grundlaget for huldanbefalingerne og ”Anbefaling vedrørende fodring, huldstyring og management fra pelsning 2017 til fødsel 2018”.

HUSK: Vejninger og vejehold er redskaber, der sammen med huldvurderingen hjælper til at styre minkenes udvikling fra november til fødsel for at opnå godt avlsresultat, nemme fødsler og en god diegivning.

Vejledningen er også udsendt til dyrlægerne, så de er opdateret med den seneste viden.

Se vejledningen her

---------------------------------------------------------

 

-----------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------