Biproduktforordningen.

 

 

 

 

Farmdrift.

Biproduktforordningen.

-----------------------------------------------------------

Vigtige dokumenter til din pelseri-mappe

Kopenhagen Rådgivning sender en pelseri-mappe med alle de ansøgninger, som vi har indsendt til Fødevarestyrelsen. De pelserier, der endnu ikke har modtaget en pelserimappe, vil gøre det indenfor kort tid. Nedenfor kan du downloade og printe de dokumenter, der også findes i pelserimappen. Herunder følger en beskrivelse af, hvad dokumenterne skal bruges til.

Egenkontrol beskrivelse - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/egenkontrol_beskrivelse.pdf
Dette dokument beskriver den egenkontrol der er i ansøgningen omkring de vigtigste forhold. Alle registreringer i egenkontrollen skal gemmes i 2 år.

Leverandørliste - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/leverand_rliste.pdf

Denne liste skal holdes opdateret især, hvis der sker ændringer i forhold til leverandørlisten i ansøgningen.

Instruktion til personers adgang til pelseri - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/instruktion_til_personers_adgang_til_pelseri.pdf
Instruktion til personers adgang til pelseriet. Denne instruktion skal du og dine medarbejdere sørge for at læse igennem. Denne instruktion er en del af din egenkontrol og skal gennemgås 1 gang årligt.

Instruktion transport - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/instruktion_transport.pdf
Denne instruktion skal transportører af kroppe og våde skind (animalske biprodukter) være bekendt med. Denne instruktion er en del af din egenkontrol og skal gennemgås 1 gang årligt.

Handels-/transportdokument - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/handels-transportdokument_2019_for-bagside.pdf
Dette skema skal udfyldes af dem der transportere kroppe og/eller våde skind. Godkendelsesnummer skal kun påføres, hvis afsender og/eller modtager har fået et af FVST. På side 2 er et skema, der kan bruges til at notere dato og antal kroppe/skind, der transporteres. De to skemaer skal ligge sammen i bilen, der transporterer kroppe/skind. Dette er også en del af din egenkontrol og skal udfyldes hver gang, der køres med biprodukter

Registrering af temperatur og fugt - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/registrering_af_temperatur_og_fugt.pdf
Dette skema kan du hænge i dit tørreri og notere temperatur og fugt dagligt. Der er også et felt til registrering af containere til kadaver og fedt. Dette er også en del af din egenkontrol.

Smittebeskyttelse - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/smittebeskyttelse.pdf
Forholdsregler, der bør tages i forbindelse med plasmacytose, når farme og pelserier besøges.

Skilt til transport af animalske biprodukter - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/skilt_til_transport_af_animalske_biprodukter.pdf
Dette er et skilt, der skal ligge i bilens forrude, når kroppe og/eller våde skind transporteres.

Instruktion tørring af skind - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/instruktion_t_rring.pdf

--------------------------------------------------------

Flytning af kroppe til pelsning

Farme, som selv kører til pelseriet, uanset om det er i zone eller ej

Alle, som kører med biprodukter i form af kroppe eller flåede/skrabede skind til og fra pelserier, skal registreres til at køre med biprodukter. Man kan selv lave denne registrering ved at udfylde et skema med virksomhedens oplysninger og maile det til Fødevarestyrelsen. - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/ans_gning_om_registrering_som_transport_r_af_biprodukter_til_pelsning_1_.pdf

Læs også: Instruktion for transport af biprodukter mellem minkfarme og pelserier

https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/instruktion_transport.pdf

Hvis pelseriet afhenter kroppene, er det pelseriet, som skal registreres.

Transport af levende mink

Alle, som transporterer levende mink mere end 50 km, skal have en autorisation til transport. Er transporten over 65 km skal mindst en af de som følger transporten, også have et transportkursus. Næste transportkursus er planlagt til den 21. januar i Skejby.

Tilmelding til kurset her.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Transportkursus

Kurset er lovpligtigt for personer, der skal transportere mink over 65 km.

Der bliver undervist i lovgivningen omkring transport af mink, ansøgning om autorisation til transporten og dyrenes transportegnethed. Derudover gennemgås forskellige typer af transportkasser.

Kurset afholdes ca. 2 gange om året og koster kr. 1600 pr. person.

Som udgangspunkt skal der være min. 10 deltagere for gennemførelse af kurset. Der vil være en opsummering på engelsk, således at udenlandske medarbejdere også kan erhverve et kursusbevis.

Såfremt man udebliver fra et tilmeldt kursus, opkræves det fulde beløb.

Hvis du har spørgsmål, bedes du henvende dig til Kopenhagen Rådgivning på tlf. 7213 2800

Gå til kursustilmelding

-----------------------------------------------------------

Importerer pelserier plasmacytoseramte mink til pelsning i Danmark?

13. november 2017

minkfarm

I Kopenhagen Fur har vi igen i år fået henvendelser fra avlere, der er bekymrede over, at danske pelserier importerer mink fra andre lande til pelsning her i landet og risikoen for, at transporterne og pelsningen i Danmark medfører en ny spredning af plasmacytose.

Der er derfor blevet søgt aktindsigt hos Fødevarestyrelsen for at afdække, hvor mange ansøgninger og tilladelser styrelsen har behandlet med hensyn til import af døde pelsdyr til pelsning på et dansk pelseri. Aktindsigten har omfattet både den udenlandske afsender og den danske modtager af dyrene, fordi begge parter skal opfylde diverse krav i biproduktforordningen.  

Svaret fra Fødevarestyrelsen viser, at ingen udenlandske afsendere eller danske importører har anmeldt denne form for samhandel eller har ansøgt om de fornødne tilladelser. Det må derfor foreløbigt konkluderes, at minkene i givet fald enten importeres ulovligt til pelsning i Danmark eller også importeres, der slet ingen mink til pelsning her i landet.

Hvis du er bekymret over den eventuelle import af plasmacytoseramte mink, så spørg dit pelseri, om deres ageren og politik på området. Hvis det viser sig, at pelseriet faktisk importerer udenlandske mink eller har planer om det, så kan du bedre tage forholdsregler for at undgå at bringe plasmacytosen hjem til din egen farm.

-----------------------------------------------------------

Godkendelse af pelserier efter biproduktforordningen

1. marts 2017

Pelsning

Forårspelsningen går snart i gang. Rigtig mange pelserier er allerede blevet godkendte efter biproduktforordningen. Skulle der stadig være nogle pelserier, der endnu ikke har sendt en ansøgning om godkendelse ind til Fødevarestyrelsen, så tag kontakt til Kopenhagen Rådgivning i Skejby for mere information herom.                                  

Vil man selv stå for ansøgningen til Fødevarestyrelsen, henviser Kopenhagen Rådgivning til dette link til Fødevarestyrelsens hjemmeside:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelse-og-registrering-af-biproduktvirksomhed.aspx

Kopenhagen Rådgivning er også behjælpelig med at lave ansøgningen og indsende den til Fødevarestyrelsen.

For yderligere information kontakt Vibeke H. Conradsen, Kopenhagen Rådgivning, på tel. 7313 2805 eller e-mail [email protected]

--------------------------------------------------

Godkendelse af pelserier efter biproduktforordningen

9. november 2016

Skind

Alle pelserier skal godkendes efter Biproduktforordningen. Ordningen omfatter også de farme, som selv pelser og de pelserier, der kun modtager og leverer f.eks. flåede og skrabede skind. Biproduktforordningen er en EU forordning, der skal reducere risikoen for smitte gennem animalske biprodukter, som ikke er bestemt til konsum. For minks vedkommende omfatter det de produkter, der kommer gennem pelsningsprocessen, fra dyret er aflivet, til skindene er tørret. Det vil sige håndteringen og transporten af aflivede kroppe, kadavere, fedt, savsmuld og papir.

Det er Fødevarestyrelsen, som godkender pelserierne efter "Biproduktforordningen" ved, at der indsendes en ansøgning om godkendelse. Ansøgningen er en beskrivelse af forholdene i og omkring pelseriet, og hvor der er foretaget en risikoanalyse på mulige smitteveje. Via risikoanalysen sættes en række punkter op til en egenkontrol, som skal sikre, at risikoen for smitte reduceres mest muligt. Egenkontrollen er meget enkelt stillet op med f.eks. daglige optegnelser af, om procedurerne vedrørende indlevering af minkkroppe efterleves, om kadavercontaineren er tæt, og om skindene er tørret.

Ansøgningen og godkendelsen arbejder overordnet efter en model med en hvid, grå og sort zone. Hvid zone er arealerne udenfor pelseriets arbejdsområde. I den grå zone aflæsses/afhentes kroppe, kadavere, fedt og savsmuld mv., og smittevejene brydes tilbage til farmene og miljøet i øvrigt. I sort zone sker selve pelsningen. Efter mindst 48 timer ved minimum 18 oC og max. 55 % luftfugtighed i tørrerummet, er de tørrede skind ikke længere et biprodukt.

Pelserierne godkendes ved, at Kopenhagen Fur indsender en ansøgning på vegne af pelseriet. Herefter gennemfører Fødevarestyrelsen et godkendelsesbesøg, og pelseriet får et godkendelsesnummer, der blandt andet skal bruges i forbindelse med afhentningen af kadavere og fedt.

Hvis man ønsker flere oplysninger eller en godkendelse af pelseriet efter "Biproduktforordningen", kan Hans Henrik Møller kontaktes på tel. 7213 2803 / 2532 0154. I øvrigt henvises til artikel i Dansk Pelsdyravl juni 2015.

-------------------------------------------------------

Opfølgning: Pelsning af dyr fra ikke-plasmacytosefrie farme

18. oktober 2016

Mink på arm

Pelsning af dyr fra ikke-plasmacytosefrie farme

Som tidligere omtalt er smittede og mistænkte farme som følge af de offentlige tilsynsbreve og den gældende plasmacytosebekendtgørelse underlagt pelsningsrestriktioner. Farmene skal have tilladelse til fraflytning af dyrene til pelserierne.

Fødevarestyrelsen har oplyst, at de vil give tilladelse til flytning af dyr fra disse farme til pelsning på godkendte pelserier. Tilladelserne vil blive givet til de enkelte farme. Men for at smidiggøre ansøgningsprocessen er det aftalt, at Dansk Pelsdyravlerforening indsender fællesansøgninger til styrelsen på baggrund af fuldmagter fra de enkelte avlere.

Undertegnede giver hermed Dansk Pelsdyravlerforening fuldmagt til på mine vegne at ansøge Fødevarestyrelsen om tilladelse til flytning af dyr til pelsning fra min besætning med CHR.nr. ___________ jf. plasmacytosebekendtgørelsens §§ 8, 11 og 36.

Udfyld dit telefonnummer:__________

Dit farmnummer:_________

Venlig hilsen

______________________(navn)

 Fuldmagten kan kopieres ved at du markerer den. Trykker Ctrl og C. Klik på denne mail:[email protected]

Klik på Ctrl og V. Så står teksten i mailen, hvorefter du kan udfylde felterne.

Når Fødevarestyrelsens sagsbehandling er afsluttet, og de enkelte tilladelser foreligger, vil du derefter modtage en kopi pr. e-mail via din e-boks. Hvis du er i tvivl om ovenstående, så kontakt 

Fagkoordinator for Miljø & Dyrevelfærd
Agronom Jens Groot
Mobil: 3060 8060
E-mail: [email protected]

------------------------------------------------

Tilsyn fra Fødevarestyrelsen på transport til pelserier

11. maj 2016

Mink på arm

En række avlere leverer selv kroppene til pelseriet, og er derfor blevet registreret som transportør af animalske biprodukter.

Denne registrering er omfattet af Biproduktforordningen og dermed et tilsynsbesøg hvert 4. år fra Fødevarestyrelsen. En række avlere har fået varsel om et sådant tilsynsbesøg, uanset om man har transporteret kroppe til pelseriet i 2015.

Det er derfor vigtigt at få afmeldt denne registrering som transportør, hvis man ikke længere gør brug af den. Dette gøres ved at sende en mail til Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsens mail er [email protected] og husk at skrive CVR nummer i mailen, og at det er afmelding af registreringen som transportør af animalske biprodukter.

Får man varslet et besøg og ikke har transporteret kroppe til pelseriet i 2014 og 2015, skal man skrive tilbage til afsenderen Fødevarestyrelsen om de faktiske forhold og samtidig afmelde registreringen.

Yderligere oplysninger fås hos Hans Henrik Møller, Kopenhagen Rådgivning, tel. 2532 0154.

 

 fvst_mail

----------------------------------------------------

 

-----------------------------------------------------

-------------------------------------------------------